Bliv vært for en udvekslingsstudent

Bliv vært for en udvekslingsstuderende

Del dit hjem i et år, nyd et venskab for livet - jeres hverdag er en studerendes eventyr!

Når I er vært for en udvekslingselev, vil hele jeres familie opdage en verden af eventyrlig læring. Ved at dele jeres hjem i tre måneder, et semester eller et skoleår, vil I give et ungt menneske fra et andet land en oplevelse for livet . At bo og leve med jeres familie og opleve sprog, traditioner og kulturen i jeres land er en meningsfuld oplevelse, som der aldrig vil blive glemt.  Til gengæld vil jeres udvekslingselev bidrage med en del af hans eller hendes hjemland til jeres familie, hvilket øger forståelse for andre kulturer. Den ene kultur er ikke bedre end den anden, de er bare forskellige fra hinanden. Den studerende kan komme fra Europa, Asien / Stillehavet, Mellemøsten, Amerika og Afrika.

Hvert år placerer ASSE og dets samarbejdspartnere flere tusinde udvekslingsstuderende i alderen 15 til 18 år i værtsfamilier som din i hele verden. ASSE International Student Exchange Program inviterer dig og din familie til at deltage i, sammen med alle de andre familier i vores land og i hele verden, i denne mindeværdige og værdsatte kulturelle oplevelse.

At have en ASSE udvekslingselev i jeres hjem er lige som at have en adopteret teenage søn eller datter fra udlandet. ASSE-studerende tager del i familiepligterne og er ivrige efter at deltage i jeres families fritidsaktiviteter.

Jeres ASSE-studerende forventer ikke den røde løber; han eller hun ønsker at lære om vores land ved at leve som en “indfødt” snarere end som gæst. Hen ad vejen, når din studerende oplever og udforsker de nye omgivelser og daglige aktiviteter i jeres familie og samfund, vil I opleve en ny måde at se på de ting, I ofte betragter som almindelige. Jeres familie vil også opleve en fascinerende kulturel læring om hverdagen i din studerendes hjemland. Faktisk er fordelene vidtrækkende – din studerendes klassekammerater, underviserne og hele samfundet vil blive beriget ved at interagere med din ASSE Exchange Student. Efterhånden som skoleåret skrider frem, vil jeres familie få et tæt forhold til jeres nye familiemedlem. Det vil udvikle et bånd, som vil holde over lange distancer og vare hele livet. En sørgmodig afsked kommer alt for hurtigt, men I og din udvekslingsstudent er sikker på at holde kontakten. Måske kan hele din familie endda besøge jeres udenlandske ven i hans eller hendes hjemland.

Hvis I er bekymret over omkostningerne ved at have en ASSE Exchange Student, så kan I være sikker på at din økonomiske forpligtelse er minimal.

I giver kun mad og et værelse. Faktisk kan jeres studerende endda dele et værelse med et barn af samme køn, der er alderssvarende. ASSE-studerende betaler for deres egen flybillet og betaler selv deres egen læge- og ansvarsforsikring. Lommepenge sørger den studerende og hans eller hendes forældre ligeledes for.

Jeres vigtigste bidrag er langt fra det økonomiske. Det kommer fra jeres hjerter – en velvilje til at byde denne studerende velkommen til jeres land og ind i jeres hjem ved at få ham eller hende til at føle sig som et rigtigt familiemedlem.

Før en studerende overvejes til ASSE-programmet, skal han eller hun udvise ekstraordinære kvaliteter. Studerende vælges på baggrund af deres standpunktskarakter, personlighed og evne til at komme godt ud af det med andre.

Dette afgøres via interviews, skriftlige anbefalinger og karakterbog – så I kan være sikker på, at den studerende, der kommer til jeres hjem, er et velfungerende ungt menneske. Når I og jeres studerende mødes ansigt til ansigt for første gang, vil I ikke føle jer som fremmede, da hele  jeres familie vil være involveret i udvælgelsesprocessen; I vil læse et “Kære værtsfamilie” brev fra jeres nye søn eller datter, og når I er godkendt, vil I se en samling af billeder, photo collage, fra den studerende om I har valgt, i hans eller hendes hjemlige miljø blandt familiemedlemmer og venner. For at få en god start på jeres venskab, har I mulighed for at skrive sammen før din studerendes ankomst. Når jeres udvekslingsstudent ankommer, vil jeres ASSE-områderepræsentant være tilgængelig i løbet af hele opholdet for at besvare eventuelle spørgsmål og snakke om glæder, bekymringer eller tvivl. I tilfælde af en reel nødsituation kan du kontakte et af ASSEs nødnumre 24 timer i døgnet.

Et af de målene for jeres udenlandske studerende er, at lære jeres sprog på den måde I taler det.

Ved slutningen af opholdet vil jeres student tale jeres sprog flydende, og jeres familie vil sandsynligvis også tale noget af studentens modersmål.

  1. Du/I starter med at sende en online ansøgning.

  2. Vi kontakter dig, så du/I kan høre mere om det at være værtsfamilie, vi kan lærer dig/jer bedre at kende og du/I kan få svar på de spørgsmål I måtte have. Skulle en af vores studerende have fanget din/jeres interesse, så fortæller vi også gerne mere om ham/hende. Vi hjælper også gerne med at finde det rette match.

  3. Når du/I har valgt den studerende, du/I ser jer selv dele jeres hjem med, vil en repræsentant fra ASSE Danmark komme på besøg i hjemmet. Her er der selvfølgelig igen mulighed for at stille spørgsmål. Den lokale repræsentant som besøger dig/jer, vil være jeres og den studerendes kontaktperson i den udvekslingsperioden.

  4. Efter vores hjemmebesøg, tager vi kontakt til et gymnasium i nærheden og beslutningen om hvem du/I ønsker at hoste, så tager repræsentanten kontakt til et gymnasium i nærheden.

  5. Når gymnasiet har sagt ja til at optage den studerende, sender vi kontaktinformationer på dig/jer til den studerende, så I kan lære hinanden at kende før udvekslingsperioden starter.

  6. Vi hos ASSE Danmark sørger for at organiserer alt ift. fly, optagelse på skole og forsikringer. Så du/I skal blot glæde jer til at møde den studerende, når han/hun ankommer i lufthavnen.

Vi bakker jer op hele vejen

Vores område repræsentanter og ansatte på kontoret forbereder jer så godt som muligt inden den studerendes ankomst. Herunder hvilke glæder I kan se frem til, samt hvilke udfordringer man kan støde på.

Hvis der skulle opstå en akut situation, har vi altid en 24-timers vagt I kan kontakte.

Vores fantastiske område repræsentanter vil støtte jer gennem hele den studerendes ophold hos jer, og I må altid kontakte dem. De vil også kontakte jer månedligt for at høre hvordan det går.

Både ansatte og områderepræsentanter støtter jer hele vejen igennem, uanset set hvilke spørgsmål I måtte have. Neden for er der lave en liste med “ofte stillede spørgsmål”. Ellers er I velkommen til at kontakte os!

Ofte stillede spørgsmål:

Når man er vært for en udvekslingselev, vil hele ens familie opdage en verden af eventyrlig læring. Det er en god måde at få udvidet sin horisont på, både overfor nye kulturer og andre mennesker. En udvekslingsstudent vil blive et ekstra familiemedlem, og hvis du/I har børn, vil du se den studerende som deres nye bror eller søster.

Har man et barn der selv ønsker en dag at blive udvekslingsstudent i fremtiden, er dette også en god mulighed for at forbedrede sig til hvad der selv venter i fremtiden.

Vi opfordrer alle familier til at blive værtsfamilie, uanset køn, sammensætning eller adresse. Det vigtigste for os og den studerende, er at I har hjerterum til et ekstra familiemedlem.

Se vores punkt ”Godkendelse af værtsfamilie trin for trin”.

Ja, værtsfamilien vælger den elev, som de synes er et godt match for deres familie. Vi står dog altid klar til at hjælpe/guide jer, hvis man har behov for det.

Værtsfamilien sørger for kost og logi. Den studerende har penge med til buskort, fritidsaktiviteter, personlig pleje, studietur osv.

Den studerende har selv forsikring med. Derudover får de et dansk CPR-nummer, så de får det gule sygesikringskort og kan benyttes værtsfamiliens læge.

Det er absolut ikke et krav at man har været værtsfamilie før, vi elsker at få nye værtsfamilier ind i vores ASSE familie! Lokal repræsentanten er der til at hjælpe jer samt vores kontor. Derudover har vi samlet vores bedste råd i en håndbog, som du/I får tilsendt efter vores hjemmebesøg.

For at den studerende hurtigt kan blive en del af din/jeres families, er det vigtigt han/hun kender de regler der er i hjemmet. Vores erfaring siger, at det virker rigtig godt at skrive reglerne ned, i tilfælde af den studerende skulle blive i tvivl om noget. Den studerende gør alt hvad de kan for at tilpasse sig din/jeres hverdag, men det tager selvfølgelig lidt tid, da det jo er helt nyt for dem.

Den studerende må ikke sove alene hjemme uden nogen voksen i huset. I det fleste tilfælde, betaler den studerendes forældre gerne for at han/hun kan komme med. Ellers er det også ok de bor hos et andet familiemedlem imens eller en anden værtsfamilie, som man har lært at kende gennem ASSE Danmark.

Nej, det kan den studerende ikke ønske om. De er meget open minded vores studerende, og glæder sig bare til at starte deres udvekslingsoplevelse! Det eneste den studerende vælger, er hvilket land de ønsker som værtsland, herefter finder vi hos ASSE værtsfamilie til dem, og skole i nærheden af værtsfamilien.

Alle de studerende skal gå på et dansk gymnasie, helst en STX. Vi sørger for at få den studerende optaget på skolen. Efter den studerendes ankomst, vil værtsfamilien og ham/hende blive inviteret til et opstartsmøde, hvor man beslutter hvilken klasse og fag der passer bedst. Typisk kommer den studerende i 1.g eller 2.g. Vores oplevelse er, at de danske gymnasier glædeligt tager imod udvekslingsstuderende.

Alle de studerende snakker engelsk, og har selv skrevet deres to siders værtsfamilie breve. Nogle af gymnasierne tilbyder dansk undervisning, eller sende vi også information ud til den studerende, om hvor de kan købe nogle sprog timer, så de kan komme godt i gang. Derudover er det meget vigtigt at øve det med den, fx over aftensmaden eller et godt brætspil.

Ja det er ingen problem! Det kommer hurtigt til jer, når man får det brugt dagligt.

De studerende ved godt at værtsfamilier har en arbejde de skal passe, og går selv i skole den tid du/I er på arbejde. Selvfølgelig kan den studerende have brug for lidt ekstra støtte i starten, men efter lidt tid vil han/hun selv få venner og deltage i fritidsaktiviteter.

Danmark er faktisk også et af de lande, hvor man arbejder færrest timer i Europa. Det er også de færreste land i Asien og Nord Amerika der arbejder mindre end 37 timer ugentligt.

Ja det kan man, og de studerende elsker det!

De studerendes største ønske er at få en værtsfamilie, uanset om der er børn eller ej. Nogle er selv enebørn og andre har søskende, uanset er det ikke noget problem, da den studerende får venner i skolen og bruger en del tid med dem også.

Der er ikke noget krav om, at den studerende skal have eget værelse. Den studerende må godt dele værelse med en jævnaldrende af samme køn, dog er det et krav han/hun har egen seng og opbevaring til tøj samt et sted at lave lektier. Det er ikke noget problem for dem at dele værelse, de er forberedt på det hjemmefra.

Ja, du/I kan vælge at være værtsfamilie i 3 måneder, 5 måneder (semester) eller 10 måneder (skoleår).

Ja det vil der være! Vi bestræber os på at lave 4-6 arrangementer i løbet af et skoleår. 

Normalt ser det således ud: I august har vi Welcome Camp i Aalborg for de studerende. I december mødes vi til jul i den gamle by i Aarhus. I januar laver vi et online arrangement. I marts mødes vi igen et sted i Danmark. I april vil der være et online arrangement igen. I maj har den studerende og værts søskende mulighed for at tilmelde sig vores København tur mod betaling.

Alle arrangementer er frivillige at deltage i.

Vi er jo alle kun mennesker, og det kan ske du/I ikke føler kemien er der imellem jer, selvom vi gør alt for et finde det rette match. Hvis det sker, så hjælper repræsentanten med at løse problemerne eller hvis nødvendigt, skift af værtsfamilie. Der er altid en løsning på problemerne, vi er ikke interesseret i at nogle parter for en træls oplevelse, alle skal have det godt 😊